Potas, żelazo, magnez, sód, wapń, fosfor, fluor to tylko niektóre minerały występujące w zielonych listkach pietruszki. Lecznicze i ozdobne właściwości pietruszki docenili już starożytni. Wśród dietetyków natka pietruszki uchodzi za jeden z najbardziej pożądanych pokarmów. Doskonale wpływa na trawienie i przemianę materii, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Listki pietruszki zapobiegają też wzdęciom i działają moczopędnie – mogą być stosowane w leczeniu kamicy nerkowej oraz dróg moczowych, są też doskonałym środkiem rozkurczowym.
Zielone listki pietruszki zawierają bardzo dużo witaminy C- czterokrotnie więcej niż pomarańcza czy kapusta!
- pęczek natki pietruszki
- 1 obrana i pokrojona w plastry cytryna (należy usunąć pestki)
- 2 szklanki wody mineralnej
- 1 seler naciowy
Natkę dokładnie myjemy. Wkładamy z resztą składników do blendera i miksujemy. Możemy dodać łyżkę miodu (naturalnego!) oraz odcedzić na sitku :)
Natkę dokładnie myjemy. Wkładamy z resztą składników do blendera i miksujemy. Możemy dodać łyżkę miodu (naturalnego!) oraz odcedzić na sitku :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz