Bisfenol A
Are Plastic Bottles Safe?
http://www.youtube.com/watch?v=qY1cJFGirpo
Bisphenol A (BPA) Contaminating Our Food
http://www.youtube.com/watch?v=N3_cYZKksvI
Bisphenol A and cancer
http://www.youtube.com/watch?v=iw2dKkEX4Oo
Skrótem BPA oznacza się Bisfenol A – związek chemiczny, który od wielu lat jest używany w połączeniu z innymi
związkami chemicznymi do produkcji plastiku i żywic. BPA jest także znany pod inną, chemiczną nazwą 2,2–bis
(4–hydroksyfenylo) propan.
BPA jest wykorzystywany do produkcji poliwęglanu, rodzaju przezroczystego i sztywnego plastiku, który jest
jednym z najczęściej stosowanych materiałów plastikowych. Poliwęglan znajduje wiele zastosowań w różnych
dziedzinach m.in. w produkcji: soczewek do okularów, płyt CD, szyb okiennych, pokryw instrumentów, opakowań
oraz pojemników na napoje, a także butelek dla dzieci.
Badania wykonane w ciągu ostatnich paru lat dowiodły, że substancja bisfenol A, używana do produkcji tworzyw
sztucznych, może być silnie toksyczna dla organizmu ludzkiego.
Bisfenol A może być odpowiedzialny za zaburzenia hormonalne oraz rozwój nowotworów. Ta substancja od wielu
lat jest składnikiem butelek dla niemowląt, kas fiskalnych, a nawet paragonów! Każdy kontakt z paragonem może
być zatem szkodliwy. Szczególnie ostrożne powinny być kobiety w ciąży - bisfenol A powoduje najsilniejsze
zmiany hormonalne w życiu płodowym.
Szczególne zagrożenie stanowią rownież puszki z napojami i warzywami. Ich wnętrze pokryte jest żywicą
epoksydową zawierającą BPA. Warstwa żywicy ma chronić jedzenie przed bezpośrednim kontaktem z metalem.
Należy minimalizować wchłanianie przez nasz organizm tego związku chociażby poprzez - o ile nie zrezygnujemy
z puszkowanych warzyw - nietrzymania produktów w otwartych puszkach, tylko przekładania do misek,
przelewania do szklanych naczyń.
Badacze sugerują, że kasjerki, szczególnie te w ciąży, powinny zachowywać wzmożoną ostrożność choćby
poprzez częste mycie rąk. Okazuje się bowiem, że podczas dotykania paragonu suchą, czystą ręką na palcach
pozostaje od 0.2 do 6 mikrogramów BPA. Kiedy tę samą czynność wykonamy tłustymi lub mokrymi palcami ilość
ta rośnie dziesięciokrotnie, a szkodliwa substancja utrzymuje się na skórze do 2 godzin. Oznacza to, że to co nie
zostanie wchłonięte w skórę, możemy z powodzeniem przetransportować w głąb siebie poprzez układ
pokarmowy.
http://www.youtube.com/watch?v=qY1cJFGirpo
Bisphenol A (BPA) Contaminating Our Food
http://www.youtube.com/watch?v=N3_cYZKksvI
Bisphenol A and cancer
http://www.youtube.com/watch?v=iw2dKkEX4Oo
Skrótem BPA oznacza się Bisfenol A – związek chemiczny, który od wielu lat jest używany w połączeniu z innymi
związkami chemicznymi do produkcji plastiku i żywic. BPA jest także znany pod inną, chemiczną nazwą 2,2–bis
(4–hydroksyfenylo) propan.
BPA jest wykorzystywany do produkcji poliwęglanu, rodzaju przezroczystego i sztywnego plastiku, który jest
jednym z najczęściej stosowanych materiałów plastikowych. Poliwęglan znajduje wiele zastosowań w różnych
dziedzinach m.in. w produkcji: soczewek do okularów, płyt CD, szyb okiennych, pokryw instrumentów, opakowań
oraz pojemników na napoje, a także butelek dla dzieci.
Badania wykonane w ciągu ostatnich paru lat dowiodły, że substancja bisfenol A, używana do produkcji tworzyw
sztucznych, może być silnie toksyczna dla organizmu ludzkiego.
Bisfenol A może być odpowiedzialny za zaburzenia hormonalne oraz rozwój nowotworów. Ta substancja od wielu
lat jest składnikiem butelek dla niemowląt, kas fiskalnych, a nawet paragonów! Każdy kontakt z paragonem może
być zatem szkodliwy. Szczególnie ostrożne powinny być kobiety w ciąży - bisfenol A powoduje najsilniejsze
zmiany hormonalne w życiu płodowym.
Szczególne zagrożenie stanowią rownież puszki z napojami i warzywami. Ich wnętrze pokryte jest żywicą
epoksydową zawierającą BPA. Warstwa żywicy ma chronić jedzenie przed bezpośrednim kontaktem z metalem.
Należy minimalizować wchłanianie przez nasz organizm tego związku chociażby poprzez - o ile nie zrezygnujemy
z puszkowanych warzyw - nietrzymania produktów w otwartych puszkach, tylko przekładania do misek,
przelewania do szklanych naczyń.
Badacze sugerują, że kasjerki, szczególnie te w ciąży, powinny zachowywać wzmożoną ostrożność choćby
poprzez częste mycie rąk. Okazuje się bowiem, że podczas dotykania paragonu suchą, czystą ręką na palcach
pozostaje od 0.2 do 6 mikrogramów BPA. Kiedy tę samą czynność wykonamy tłustymi lub mokrymi palcami ilość
ta rośnie dziesięciokrotnie, a szkodliwa substancja utrzymuje się na skórze do 2 godzin. Oznacza to, że to co nie
zostanie wchłonięte w skórę, możemy z powodzeniem przetransportować w głąb siebie poprzez układ
pokarmowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz