niedziela, 20 kwietnia 2014

Mięta


Inwazyjna i odporna roślina wieloletnia wywodząca się z Europy i Azji, ale z łatwością uprawiana w

Ameryce Północnej. Ma aromatyczne, jasnozielone owalne liście wyrastające z fioletowej łodygi.

 Rodzi małe różowe, białe lub fioletowe kwiaty, które tworzą podłużne stożki w górnej części łodygi.

Zbawienny wpływ mięty pieprzowej na nasz układ pokarmowy jest chyba najbardziej znany. Napar z

listków wspomoże trawienie oraz przyniesie ulgę w bólu brzucha, gdyż działa rozkurczająco na mięśnie

gładkie przewodu pokarmowego. Zioło stymuluje wydzielanie soku żołądkowego i wytwarzanie żółci więc

przyspiesza tym samym wydalanie toksyn z organizmu. Miętowa herbata to pozycja obowiązkowa po

posiłku ciężkostrawnym !
J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz