Jarmuż jest uważany za
bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i
właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-
karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate
zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe.
Jest również doskonałym źródłem żelaza.
Filiżanka jarmużu zawiera więcej witaminy C niż wynosi dzienna norma.
właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-
karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate
zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe.
Jest również doskonałym źródłem żelaza.
Filiżanka jarmużu zawiera więcej witaminy C niż wynosi dzienna norma.
Jest on bogatym źródłem witaminy A a także potasu, miedzi i manganu.
W testach na zwierzętach wykazuje działanie antynowotworowe. Glukozynolany zawarte w jarmużu
mogą mieć wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworów płuc, prostaty, piersi i żołądka.
Badania w tym zakresie jeszcze trwają. Wykazuje też działanie przeciwzapalne.
mogą mieć wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworów płuc, prostaty, piersi i żołądka.
Badania w tym zakresie jeszcze trwają. Wykazuje też działanie przeciwzapalne.
Dodatkowo jego regularne spożywanie pozwala unormować poziom cukru
we krwi, dlatego pomaga
w utrzymaniu wagi.
Jest niskokaloryczny i nie zawiera tłuszczu. Niestety w wielu przepisach występuje z mięsem,
boczkiem i po prostu tłuszczem. Wtedy przestaje być pomocny w naszej diecie.
w utrzymaniu wagi.
Jest niskokaloryczny i nie zawiera tłuszczu. Niestety w wielu przepisach występuje z mięsem,
boczkiem i po prostu tłuszczem. Wtedy przestaje być pomocny w naszej diecie.
Japończycy robią z niego Aoiru. Ten sok
słynie z okropnego smaku, ale cieszy się opinią remedium na
wiele współczesnych chorób. Nie jest lekiem, ale suplementem diety wspomagającym leczenie.
wiele współczesnych chorób. Nie jest lekiem, ale suplementem diety wspomagającym leczenie.
Zalicza się do tych, nielicznych roślin,
którym nie szkodzi, a wręcz pomaga mróz. Po przemrożeniu
zdecydowanie zyskuje na smaku.
zdecydowanie zyskuje na smaku.
Jest łatwy do przyrządzenia. Można go
gotować, piec, smażyć. Jest wartościowym dodatkiem do zup i
samodzielną potrawą.
samodzielną potrawą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz