Powszechnie
panuje przekonanie, iż brązowy trzcinowy cukier jest zdrowszy niż biały.
Niestety jest „mit” który niewiele ma wspólnego z prawdą.
Brązowy cukier nie jest wcale dużo mniej toksyczny dla ludzkiego organizmu niż
biały.
Sacharoza posiada zero wartości
odżywczych i w
dodatku jest substancją silnie
zakwaszającą ludzki organizm. Gdy dostanie się do
naszego organizmu narusza homeostazę,
delikatną równowagę kwasowo- zasadową organizmu.
Jedna łyżeczka sacharozy
dostarczona do organizmu powoduje wyłączenie systemu
immunologicznego na kilka godzin. Nie ma znaczenia czy był to cukier biały
czy
brązowy, z buraka czy trzcinowy.
Wszystko co zakwasza organizm
wypłukuje z niego magnez.
Cukru dotyczy to przede wszystkim – bez względu na to czy jest on biały,
brązowy czy w jakimkolwiek innym kolorze.
Jest to ciągle ten sam związek chemiczny czyli sacharoza.
Biały rafinowany cukier to czysta sacharoza: zostaje on w procesie produkcji
poddany procesowi rafinacji –
jest oddzielona od niego melasa, a kryształki są wybielane chemikaliami takimi jak kwas mrówkowy,
dwutlenek siarki czy kwas fosforowy.
jest oddzielona od niego melasa, a kryształki są wybielane chemikaliami takimi jak kwas mrówkowy,
dwutlenek siarki czy kwas fosforowy.
Cukier brązowy nierafinowany różni się natomiast od białego tym, że jego
produkcję zakończono przed
etapem oddzielenia od jego kryształków ciemnobrązowej melasy. W melasie zawarte są oczywiście
pochodzące z pierwotnego surowca roślinnego niewielkie ilości takich minerałów jak żelazo, wapń, fosfor,
potas czy magnez. Te niewielkie ilości minerałów nie czynią jednak z brązowego cukru czegoś zdrowego.
Sam fakt, iż jest nieco mniej rafinowany i zawiera melasę (a wraz z nią niewielkie ilości minerałów) nie czyni z
brązowego cukru substancji ani zdrowej ani bezpiecznej.
Sacharoza spożyta w każdej postaci wyrządza w organizmie szkody.
Ponadto niektóre gatunki brązowego cukru to zwykły rafinowany biały cukier, zabarwiony tylko
karmelem (czasem melasą).
Nie dajcie się nabrać!
etapem oddzielenia od jego kryształków ciemnobrązowej melasy. W melasie zawarte są oczywiście
pochodzące z pierwotnego surowca roślinnego niewielkie ilości takich minerałów jak żelazo, wapń, fosfor,
potas czy magnez. Te niewielkie ilości minerałów nie czynią jednak z brązowego cukru czegoś zdrowego.
Sam fakt, iż jest nieco mniej rafinowany i zawiera melasę (a wraz z nią niewielkie ilości minerałów) nie czyni z
brązowego cukru substancji ani zdrowej ani bezpiecznej.
Sacharoza spożyta w każdej postaci wyrządza w organizmie szkody.
Ponadto niektóre gatunki brązowego cukru to zwykły rafinowany biały cukier, zabarwiony tylko
karmelem (czasem melasą).
Nie dajcie się nabrać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz