Jako dowód na poparcie tej teorii Joel Fuhrman przytacza wyniki badań pokazujące zachorowalność na
nowotwory wśród ludzi o różnych nawykach żywieniowych.
nowotwory wśród ludzi o różnych nawykach żywieniowych.
Przykładowo: na raka piersi i prostaty choruje i umiera ok. 200-250 osób na każde 100 tys. mieszkańców
w takich krajach jak Szwajcaria, Stany Zjednoczone czy Wielka Brytania i Szwecja. Tymczasem w krajach,
gdzie produktów pochodzenia zwierzęcego zjada się znacznie mniej - jak Laos, Tajlandia, Chiny czy
Mozambik, śmiertelność jest dziesięciokrotnie niższa - utrzymuje się na poziomie nieprzekraczającym 25
zgonów na 100 tys. mieszkańców (badania dotyczyły osób w wieku 55-85 lat).
Co zatem robić? Należy eliminować spożycie tłuszczów nasyconych (zawartych w mięsach, serach żółtych
itp.) oraz białej mąki i cukru, zjadać jak najwięcej nieprzetworzonych owoców i warzyw, do tego zawsze
wzbogacać posiłki orzechami i nasionami. Ale uwaga! Nie wszystkie warzywa są jednakowo dobre w
profilaktyce nowotworowej. Warzywa korzeniowe na przykład jedynie w minimalnym stopniu hamują
rozwój nowotworów. Należy więc wybierać te części, które rosną na powierzchni ziemi.
w takich krajach jak Szwajcaria, Stany Zjednoczone czy Wielka Brytania i Szwecja. Tymczasem w krajach,
gdzie produktów pochodzenia zwierzęcego zjada się znacznie mniej - jak Laos, Tajlandia, Chiny czy
Mozambik, śmiertelność jest dziesięciokrotnie niższa - utrzymuje się na poziomie nieprzekraczającym 25
zgonów na 100 tys. mieszkańców (badania dotyczyły osób w wieku 55-85 lat).
itp.) oraz białej mąki i cukru, zjadać jak najwięcej nieprzetworzonych owoców i warzyw, do tego zawsze
wzbogacać posiłki orzechami i nasionami. Ale uwaga! Nie wszystkie warzywa są jednakowo dobre w
profilaktyce nowotworowej. Warzywa korzeniowe na przykład jedynie w minimalnym stopniu hamują
rozwój nowotworów. Należy więc wybierać te części, które rosną na powierzchni ziemi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz