ORAC (od ang. oxygen radical absorbance capacity, czyli zdolność absorcji wolnych rodników tlenowych)
to miernik właściwości przeciwutleniających owoców i warzyw. Przeciętny ekwiwalent pięciu
zróżnicowanych porcji warzyw i owoców spożywanych w ciągu dnia wynosi 1670 jednostek ORAC.
Spożywanie soków czy przecierów z owoców i warzyw znanych z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy
(o wysokim wskaźniku ORAC) pozwala znacząco zwiększyć poziom ochrony przed szkodliwym
oddziaływaniem wolnych rodników.
Owoc Ilość Wartość ORAC
Acai ½ szklanki (125 ml) 16 140
Granaty 2 całe owoce 10 500
Jagody 1 szklanka (250 ml) 9 019
Żurawina 1 szklanka (250 ml) 8 983
Jeżyna 1 szklanka (250 ml) 7 701
Suszone śliwki ½ szklanki (125 ml) 7 291
Maliny 1 szklanka (250 ml) 6 058
Truskawki 1 szklanka (250 ml) 5 938
Jabłko Red Delicious 1 sztuka 5 900
Wiśnie 1 szklanka (250 ml) 4 873
Śliwka „Nigra” 1 sztuka 4 844
* Zródło: Dane USDA dotyczące żywoności o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.
to miernik właściwości przeciwutleniających owoców i warzyw. Przeciętny ekwiwalent pięciu
zróżnicowanych porcji warzyw i owoców spożywanych w ciągu dnia wynosi 1670 jednostek ORAC.
Spożywanie soków czy przecierów z owoców i warzyw znanych z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy
(o wysokim wskaźniku ORAC) pozwala znacząco zwiększyć poziom ochrony przed szkodliwym
oddziaływaniem wolnych rodników.
Owoc Ilość Wartość ORAC
Acai ½ szklanki (125 ml) 16 140
Granaty 2 całe owoce 10 500
Jagody 1 szklanka (250 ml) 9 019
Żurawina 1 szklanka (250 ml) 8 983
Jeżyna 1 szklanka (250 ml) 7 701
Suszone śliwki ½ szklanki (125 ml) 7 291
Maliny 1 szklanka (250 ml) 6 058
Truskawki 1 szklanka (250 ml) 5 938
Jabłko Red Delicious 1 sztuka 5 900
Wiśnie 1 szklanka (250 ml) 4 873
Śliwka „Nigra” 1 sztuka 4 844
* Zródło: Dane USDA dotyczące żywoności o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz