Produkty pełnoziarniste uważane są za
zdrowsze niż tradycyjne, białe.
Pełnoziarnisty chleb, pełnoziarnisty makaron czy
brązowy ryż są w istocie zdrowsze ponieważ posiadają
więcej składników odżywczych i błonnik.
więcej składników odżywczych i błonnik.
Jednak napis „pełnoziarnisty” usypia naszą czujność.
Z punktu widzenia równowagi kwasowo- zasadowej
zbożowy produkt pełnoziarnisty nie jest o wiele mniej
zakwaszający niż te tradycyjne.
zakwaszający niż te tradycyjne.
Pełnoziarnisty chleb, makaron czy ryż zakwasza tylko odrobinę mniej niż jego tradycyjny odpowiednik,
pozostając cały czas produktem zakwaszającym.
pozostając cały czas produktem zakwaszającym.
Dlatego produkty zbożowe wszelkiego typu,
nawet i pełnoziarniste należy zjadać z dużym umiarkowaniem.
Niestety w obowiązującej piramidzie żywieniowej produkty zbożowe wskazane są
jako obowiązkową
podstawę żywienia.
podstawę żywienia.
Zamiast kierować się tymi „bezcennymi” schematami, lepiej uważnie słuchać swojego
organizmu.
Nie potrzebujemy wcale olbrzymich ilości pieczywa, makaronu i ryżu przy każdym
posiłku i nie jest mądre
czynienie za swoją podstawę odżywiania produktów zakwaszających.
czynienie za swoją podstawę odżywiania produktów zakwaszających.
Podstawą powinny być produkty alkalizujące (jarzyny
i owoce), zaś pełnoziarniste produkty zbożowe mogą
służyć nam tylko jako niewielki dodatek.
służyć nam tylko jako niewielki dodatek.
Jeśli mamy wybór pomiędzy produktem zbożowym
pełnoziarnistym a tradycyjnym wybieramy ten
pełnoziarnisty.
pełnoziarnisty.
Jeśli jednak mamy wybór pomiędzy produktem pełnoziarnistym a porcją świeżych
warzyw – wybierzmy
zawsze warzywa.
zawsze warzywa.
a jesli jesteśmy głodni zawsze wybierzmy to co da się zjeść...
OdpowiedzUsuń