ORAC (od ang. oxygen radical absorbance capacity, czyli zdolność absorcji wolnych rodników tlenowych) to miernik właściwości przeciwutleniających owoców i warzyw. Przeciętny ekwiwalent pięciu zróżnicowanych porcji warzyw i owoców spożywanych w ciągu dnia wynosi 1670 jednostek ORAC. Spożywanie soków czy przecierów z owoców i warzyw znanych z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy ( o wysokim wskaźniku ORAC) pozwala znacząco zwiększyć poziom ochrony przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników.
Warzywo Ilość Wartość ORAC
Czerwona fasola ½ szklanki (125 ml) 13 727
Czerwona fasola Kidney ½ szklanki (125 ml) 13 259
Fasola Pinto ½ szklanki (125 ml) 11 864
Serca karczochów 1 szklanka (250 ml) gotowane 7 904
Ziemniak Russet 1 sztuka, gotowany 4 649
Czarna fasola ½ szklanki (125 ml) 4 181
Jarmuż 1 szklanka (250 ml) 2 540
* Żródło: Dane USDA dotyczące żywności o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz