Wszystkie owoce,warzywa i zioła( nawet te organiczne) należy myć lub moczyć w chłodnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek (25 ml) spożywczej wody utlenionej lub octu. W ten sposób usuniesz wszelkie zabrudzenia a także bakterie, które mogły się namnożyć podczas transportu lub przygotowania do sprzedaży. Odmaczanie takich warzyw jak szpinak czy por, pozwala ponadto usunąć z warzyw resztki piasku.
Usuwanie pestycydów :
Krok 1- usunięcie szkodliwych bakterii (E. Coli, Listeria, Salmonella, itp.)
Na 1 litr wody dodaj ok. pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.
Woda- odczyn kwaśny
Krok 2- usunięcie pestycydów
Na 1 litr wody dodaj jedną, czubatą łyżeczkę sody kuchennej.
Woda- odczyn alkaliczny
Krok 3- płukanie w czystej wodzie
Opłukujemy warzywa/owoce w czystej wodzie (neutralne ph 7) bieżącej lub w misce.
Woda- odczyn neutralny
Usuwanie pestycydów :
Krok 1- usunięcie szkodliwych bakterii (E. Coli, Listeria, Salmonella, itp.)
Na 1 litr wody dodaj ok. pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.
Woda- odczyn kwaśny
Krok 2- usunięcie pestycydów
Na 1 litr wody dodaj jedną, czubatą łyżeczkę sody kuchennej.
Woda- odczyn alkaliczny
Krok 3- płukanie w czystej wodzie
Opłukujemy warzywa/owoce w czystej wodzie (neutralne ph 7) bieżącej lub w misce.
Woda- odczyn neutralny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz