Kawa ( Coffea
arabica ) pojawiła się w Europie w XVII wieku, początkowo była wydawana przez
lekarzy jako lek. Pobudzający napój szybko jednak zyskał sobie popularność, w
1652 roku w Londynie otwarto pierwszą kawiarnie.
Dziś kawa słynie jako środek poprawiający sprawność intelektualną,
działający lekko przeciwdepresyjnie, pobudzający do aktywności fizycznej i
dodający energii zapobiegający atakom astmy, chroniący zęby przed próchnicą, a
być może również zapobiegający rozwojowi chorób nowotworowych. W pewnych okolicznościach kawa spożywana w
umiarkowanych ilościach ( nie większych niż 2 szklanki, czyli 500 ml dziennie) może
wręcz pomagać.
Trzeba jednak pamiętać, że kofeina ma wiele mało pożądanych skutków
ubocznych. W sposób bezpośredni symuluje serce i podnosi ciśnienie krwi. U osób
z grupy ryzyka, a także wśród osób spożywających 5 szklanek (1,25 litra ) lub więcej kawy dziennie może
sprzyjać rozwojowi chorób serca. Przypuszcza się, że może stanowić czynnik
ryzyka w rozwoju zmian mastopatycznych.
Wypłukuje z organizmu witaminy z grupy B, magnez, cynk, oraz wapń.
Nadmierne spożycie kawy łączy się z występowanie stanów lękowych i depresji. Kawa
powoduje silne odczuwanie stresu i nasila objawy lęków, napięć, drażliwości i
hipoglikemii. Ponadto zakłóca równowagę hormonalną, przez co zaburza cykle
miesiączkowe. U niektórych osób odstawienie kawy może wywoływać bóle głowy,
nawet jeśli napój spożywano tylko w umiarkowanych ilościach. Kawa może też
poważnie utrudniać zasypianie i niekorzystnie wpływać na jakość snu. Odradza
się ją osobom podatnym na wrzody, przewlekłe biegunki, kamienie nerkowe, oraz
dnę moczanową a także stany lękowe napięcia depresje i hipoglikemię, zaburzenia
cyklu miesiączkowego, powstawanie guzków na piersiach wysokie ciśnienie krwi i
zapalenie stawów. Od spożywana kawy odwodzi się kobiety w ciąży, oraz osoby
doświadczające napadów paniki.
Zielarze uważają, że korzyści związane ze spożywaniem kawy nie równoważą
jej negatywnego oddziaływania. Zalecają raczej soki bądź substytuty kawy jako
zdrowsze i bardziej odżywcze.
Nie ma zioła, które mogłoby naśladować smak kawy albo które zawierałoby
występującą w kawie kofeinę ale istnieją substytuty o wyjątkowych walorach
zapachowych i doskonałym smaku, które mogą posłużyć nam jako lepsza i zdrowsza
alternatywa.
Jeśli na stałe zastąpi się nimi kawę, będą miały działanie tonizujące i zaczną
pozytywnie oddziaływać na zdrowie.
Substytut kawy można przyrządzić ze wszystkich wybranych korzeni (z poniższej
listy) dobierając je w taki sposób, aby uzyskać napój o bogatym smaku.
Wszystkie korzenie można kupić w postaci suszonej w sklepach ze zdrową żywnością,
większość można też zbierać z roślin dziko rosnących.Korzeń tragankaJako składnik mieszanki będącej substytutem kawy można zastosować korzeń w całości, cięty lub sproszkowany.
Korzeń łopianu
Ten korzeń o właściwościach regenerujących nadaje mieszakom prażonych ziół orzechowy posmak.
Korzeń cykorii
Najpopularniejszy wśród substytutów kawy, a jednocześnie najbliższy jej pod względem smaku. W przeciwieństwie do kawy cykoria nie zawiera jednak kofeiny i lekko wspomaga wątrobę.
Korzeń mniszka
Popularny korzeń o raczej umiarkowanym smaku. Najlepiej smakuje w połączeniu z innymi prażonymi korzeniami lub przyprawami korzennymi.
Korzeń jeżówki
Dobrze sprawdza się jako składnik zimowych mieszanek kawowych. Pobudza układ odpornościowy.
Korzeń żeń- szenia
Doskonały substytut kawy, który regeneruje zarówno ciało, jak i umysł. Zażywany regularnie poprawia odporność na choroby i stres. W przeciwieństwie do kawy nie uzależnia.
Lukrecja
Nadaje wszystkim mieszankom korzennym słodki, lekko anyżowy smak. Pomaga też aktywować regenerujące właściwości innych ziół. Lukrecji nie powinny spożywać osoby cierpiące na nadciśnienie.
Korzeń prawoślazu
Korzeń o łagodnym smaku i właściwościach leczniczych.
Korzeń szczawiu kędzierzawego
Zioło oczyszczające o silnych właściwościach przeczyszczających. Można je łączyć z innymi korzeniami ale nie stosować jako głównego substytutu dla kawy.
Korzeń łopianu
Ten korzeń o właściwościach regenerujących nadaje mieszakom prażonych ziół orzechowy posmak.
Korzeń cykorii
Najpopularniejszy wśród substytutów kawy, a jednocześnie najbliższy jej pod względem smaku. W przeciwieństwie do kawy cykoria nie zawiera jednak kofeiny i lekko wspomaga wątrobę.
Korzeń mniszka
Popularny korzeń o raczej umiarkowanym smaku. Najlepiej smakuje w połączeniu z innymi prażonymi korzeniami lub przyprawami korzennymi.
Korzeń jeżówki
Dobrze sprawdza się jako składnik zimowych mieszanek kawowych. Pobudza układ odpornościowy.
Korzeń żeń- szenia
Doskonały substytut kawy, który regeneruje zarówno ciało, jak i umysł. Zażywany regularnie poprawia odporność na choroby i stres. W przeciwieństwie do kawy nie uzależnia.
Lukrecja
Nadaje wszystkim mieszankom korzennym słodki, lekko anyżowy smak. Pomaga też aktywować regenerujące właściwości innych ziół. Lukrecji nie powinny spożywać osoby cierpiące na nadciśnienie.
Korzeń prawoślazu
Korzeń o łagodnym smaku i właściwościach leczniczych.
Korzeń szczawiu kędzierzawego
Zioło oczyszczające o silnych właściwościach przeczyszczających. Można je łączyć z innymi korzeniami ale nie stosować jako głównego substytutu dla kawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz