Zakwas
1 dzień
pół szklanki mąki żytniej + ½ szklanki letniej wody
Dokładnie mieszamy, przykrywamy folia, zostawiamy w ciepłym miejscu.
Wieczorem porządnie zamieszać i zostawić
do rana
(zakwas powinien mieć konsystencję ciasta naleśnikowego).
2 dzień
Rano robimy dokładnie to samo i odkładamy w ciepłe miejsce.
Wieczorem znów zamieszać.
Wieczorem znów zamieszać.
3 dzień
Jak wyżej.
4 dzień
Powtarzamy czynność.
Po ok. 3 h zakwas
jest gotowy do pieczenia chleba.
Do wypieku potrzeba ok. 100 ml zakwasu.
Resztę wkładamy do lodówki.
Gdy chcemy upiec chleb wyjmujemy zakwas z lodówki i zostawiamy na 2-3 h w
ciepłym miejscu.
Dokarmiamy zakwas;
wystarczą 2 łyżki wody + 3 łyżki mąki (lub ½ szklanki mąki + ½ szklanki wody), czekamy kolejne 3 h.
wystarczą 2 łyżki wody + 3 łyżki mąki (lub ½ szklanki mąki + ½ szklanki wody), czekamy kolejne 3 h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz