Wartość
odżywcza grzybów jest zróżnicowana i zależna od gatunku czy pochodzenia.
Zawarte są w nich
witaminy A, C, D, PP i z grupy B, a także sole mineralne potasu, fosforu, wapnia, sodu i żelaza. Ponadto,
dzięki dużej zawartości wody (80-90%) oraz błonnika, przyrządzone z nich potrawy polecane są osobom
walczącym z nadwagą.
Suszenie grzybów pozwala na ich długotrwałe przechowywanie przy zachowaniu walorów smakowych
grzybów świeżych. W odpowiednich warunkach zachowują zdatność do spożycia nawet przez trzy lata.
witaminy A, C, D, PP i z grupy B, a także sole mineralne potasu, fosforu, wapnia, sodu i żelaza. Ponadto,
dzięki dużej zawartości wody (80-90%) oraz błonnika, przyrządzone z nich potrawy polecane są osobom
walczącym z nadwagą.
Suszenie grzybów pozwala na ich długotrwałe przechowywanie przy zachowaniu walorów smakowych
grzybów świeżych. W odpowiednich warunkach zachowują zdatność do spożycia nawet przez trzy lata.
Skład i
kaloryczność
Skład
i kaloryczność niektórych suszonych grzybów. Wartości podane dla próbek 100 g
Rodzaj grzybów
|
|||||||
362 kcal
|
4,20 g
|
0 mg
|
0,00 mg
|
26,80 g
|
50,60 g
|
20,30 g
|
|
347 kcal
|
2,00 g
|
0 mg
|
0,00 mg
|
27,40 g
|
34,30 g
|
32,00 g
|
|
350 kcal
|
4,40 g
|
0 mg
|
0,00 mg
|
26,90 g
|
60,00 g
|
11,70 g
|
|
363 kcal
|
4,10 g
|
0 mg
|
0,00 mg
|
26,80 g
|
57,80 g
|
15,90 g
|
|
334 kcal
|
2,80 g
|
0 mg
|
0,00 mg
|
27,00 g
|
60,40 g
|
11,20 g
|
|
345 kcal
|
5,00 g
|
0 mg
|
0,00 mg
|
26,30 g
|
50,90 g
|
16,10 g
|
|
337 kcal
|
3,00 g
|
0 mg
|
0,00 mg
|
26,40 g
|
56,40 g
|
14,10 g
|
|
Dzienne
zapotrzebowanie
|
–
|
< 300 g
|
0,00 mg
|
575 mg
|
–
|
250 g
|
45,6 g
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz