Chleb (bez mąki, wegański)
·
135 g ziaren słonecznika
·
90 g ziaren siemienia lnianego
·
65 g migdałów (mogą być też różne suszone owoce)
·
145 g płatków owsianych
·
1 łyżeczka soli morskiej
·
1 łyżka miodu
·
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła roślinnego
·
350 ml letniej wody
Umieszczamy w większej misce suche składniki: słonecznik, siemię lniane,
migdały, płatki owsiane, oraz sól.
Łączymy rozpuszczone masło roślinne/ olej kokosowy z wodą i miodem.
Przelewamy mokre składniki do suchych, mieszamy
całość tak, aby się dobrze połączyły wszystkie składniki. Jeśli masa będzie
zbyt gęsta i trudna do mieszania, dodajemy łyżkę lub dwie wody.
Masę przekładamy do formy.
Wyrównujemy powierzchnię
masy chlebowej mocno ją dociskając, przykrywamy folią spożywczą i
odkładamy na 2 h w temp. pokojowej.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 *, wkładamy i pieczemy
przez 60 minut.
·
Upieczony bochenek wyciągamy z piekarnika, odstawiamy w foremce do
całkowitego przestygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz