Wszystkie orzechy zawierają duże ilości białka, witaminy E oraz błonnika.
Orzechy charakteryzują się co prawda bardzo wysoką zawartością tłuszczu, lecz są to tłuszcze
wielonienasycone , które z uwagi na swoje właściwości obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Orzechy zawierają także egzogenne kwasy tłuszczowe , niezbędne do utrzymania zdrowia skóry, włosów,
gruczołów, błon śluzowych, nerwów i tętnic a dodatkowo zapobiegające rozwojowi chorób układu
krążenia. Spożywanie orzechów skutkuje powolnym i równomiernym wzrostem poziomu cukru oraz
insuliny we krwi.
Działanie:
Przeciwnowotworowe, obniżające poziom cholesterolu we krwi, regulujące poziom cukru we krwi.
Uwaga:
U niektórych osób orzechy mogą wywoływać silne reakcje alergiczne. Ponadto orzeszki ziemne oraz
masło orzechowe mogą być skażone rakotwórczą aflotoksyną.
Orzechy charakteryzują się co prawda bardzo wysoką zawartością tłuszczu, lecz są to tłuszcze
wielonienasycone , które z uwagi na swoje właściwości obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Orzechy zawierają także egzogenne kwasy tłuszczowe , niezbędne do utrzymania zdrowia skóry, włosów,
gruczołów, błon śluzowych, nerwów i tętnic a dodatkowo zapobiegające rozwojowi chorób układu
krążenia. Spożywanie orzechów skutkuje powolnym i równomiernym wzrostem poziomu cukru oraz
insuliny we krwi.
Działanie:
Przeciwnowotworowe, obniżające poziom cholesterolu we krwi, regulujące poziom cukru we krwi.
Uwaga:
U niektórych osób orzechy mogą wywoływać silne reakcje alergiczne. Ponadto orzeszki ziemne oraz
masło orzechowe mogą być skażone rakotwórczą aflotoksyną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz