Alergie na mleko a także inne problemy związane ze spożywaniem produktów
mlecznych określanych, jako nietolerancje laktozy są przyczyną wielu
dolegliwości bólowych, które trapią znaczną liczbę osób zmuszając je do
eliminacji mleka oraz nabiału z diety.
Mleko sojowe
Mleko sojowe
(oraz tofu ) jest powszechnie dostępne w supermarketach oraz w sklepach ze
zdrową i alternatywną żywnością, trudno je natomiast przyrządzić samodzielnie w
domu. Stosując mleko sojowe oraz tofu, należy zachować pewną ostrożność,
ponieważ coraz częściej podnoszone są wątpliwości związane z zastosowaniem
genetycznie modyfikowanych bądź wspomaganych chemicznie nasion soi przy
produkcji większości komercyjnych produktów sojowych.
Mleko orzechowe
Z orzechów można
uzyskać ciecz o przyjemnej, gęstej konsystencji, która może stanowić dodatek do
niektórych sosów i deserów. Do przyrządzania mleka należy używać niesolonych,
organicznych migdałów, orzechów pekan, orzechów nerkowca czy orzechów włoskich.
Nie ma potrzeby obierania ich ze skórki. Orzechy stanowią żródło białka,
witaminy E oraz błonnika, ale należy je spożywać w niewielkich ilościach z uwagi na wysoką
zawartość tłuszczu.
Mleko orzechowe zagęszcza shaki i koktajle w stopniu większym niż mleko sojowe.
Jak łatwo się domyślić, z tego dodatku nie mogą korzystać osoby uczulone na
orzechy.
Przygotowanie mleka orzechowego :
W czystym słoiku z pokrywką należy wymieszać orzechy z innymi składnikami wymienionymi poniżej. Warto pamiętać, że przegotowana woda nie powinna wrzeć w momencie dolewania do mleka. Zawartość słoika należy dobrze wytrząść, a następnie schłodzić i rozdrobnić za pomocą blendera lub robota kuchennego. Mleko należy bezzwłocznie zużyć lub wlać z powrotem do słoika i przechowywać w lodówce maksymalnie 2-3 dni.
Migdały:
1 szklanka (250 ml) drobno posiekanych migdałów, 1 łyżka (15 ml) drobno posiekanych daktyli, 1 łyżka (15 ml) siemienia lnianego, nasiona z 2,5 cm laski wanilli, 2 szklanki (500 ml) świeżo przegotowanej wody.
Orzechy nerkowca:
1 szklanka (250 ml) drobno posiekanych orzechów nerkowca, 1 łyżka (15 ml) drobno posiekanych alg dulse, 1 łyżka (15 ml) drobno posiekanych rodzynek, nasiona z 2,5 cm laski wanilli, 2 szklanki (500 ml) świeżo przegotowanej wody.
Orzechy pekan:
1 szklanka (250 ml) drobno posiekanych orzechów pekan, 1 łyżka (15 ml) drobno posiekanych rodzynek, 1 łyżka (15 ml) siemienia lnianego, nasiona z 2,5 cm laski wanilli, 2 szklanki (500 ml) świeżo przegotowanej wody.
Orzechy włoskie:
1 szklanka (250 ml) drobno posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka (15 ml) drobno posiekanych daktyli, 1 łyżka (15 ml) siemienia lnianego, nasiona z 2,5 cm laski wanilli, 2 szklanki (500 ml) świeżo przegotowanej wody.
Przygotowanie mleka orzechowego :
W czystym słoiku z pokrywką należy wymieszać orzechy z innymi składnikami wymienionymi poniżej. Warto pamiętać, że przegotowana woda nie powinna wrzeć w momencie dolewania do mleka. Zawartość słoika należy dobrze wytrząść, a następnie schłodzić i rozdrobnić za pomocą blendera lub robota kuchennego. Mleko należy bezzwłocznie zużyć lub wlać z powrotem do słoika i przechowywać w lodówce maksymalnie 2-3 dni.
Migdały:
1 szklanka (250 ml) drobno posiekanych migdałów, 1 łyżka (15 ml) drobno posiekanych daktyli, 1 łyżka (15 ml) siemienia lnianego, nasiona z 2,5 cm laski wanilli, 2 szklanki (500 ml) świeżo przegotowanej wody.
Orzechy nerkowca:
1 szklanka (250 ml) drobno posiekanych orzechów nerkowca, 1 łyżka (15 ml) drobno posiekanych alg dulse, 1 łyżka (15 ml) drobno posiekanych rodzynek, nasiona z 2,5 cm laski wanilli, 2 szklanki (500 ml) świeżo przegotowanej wody.
Orzechy pekan:
1 szklanka (250 ml) drobno posiekanych orzechów pekan, 1 łyżka (15 ml) drobno posiekanych rodzynek, 1 łyżka (15 ml) siemienia lnianego, nasiona z 2,5 cm laski wanilli, 2 szklanki (500 ml) świeżo przegotowanej wody.
Orzechy włoskie:
1 szklanka (250 ml) drobno posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka (15 ml) drobno posiekanych daktyli, 1 łyżka (15 ml) siemienia lnianego, nasiona z 2,5 cm laski wanilli, 2 szklanki (500 ml) świeżo przegotowanej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz