wtorek, 17 grudnia 2013

Jarmuż.

Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i

właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem 
witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-

karotenu
, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate

 zawiera 
sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe.

Jest również doskonałym źródłem 
żelaza.


Filiżanka jarmużu zawiera więcej witaminy C niż wynosi dzienna norma.
Jest on bogatym źródłem witaminy A a także potasu, miedzi i manganu.
W testach na zwierzętach wykazuje działanie antynowotworowe. Glukozynolany zawarte w jarmużu

mogą mieć wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworów płuc, prostaty, piersi i żołądka.

Badania w tym zakresie jeszcze trwają. Wykazuje też działanie przeciwzapalne.
Dodatkowo jego regularne spożywanie pozwala unormować poziom cukru we krwi, dlatego pomaga

w utrzymaniu wagi.

Jest niskokaloryczny i nie zawiera tłuszczu. Niestety w wielu przepisach występuje z mięsem,

boczkiem i po prostu tłuszczem. Wtedy przestaje być pomocny w  naszej diecie.
Japończycy robią z niego Aoiru. Ten sok słynie z okropnego smaku, ale cieszy się opinią remedium na

wiele współczesnych chorób. Nie jest lekiem, ale suplementem diety wspomagającym leczenie.
Zalicza się do tych, nielicznych roślin, którym nie szkodzi, a wręcz pomaga mróz. Po przemrożeniu

zdecydowanie zyskuje na smaku.
Jest łatwy do przyrządzenia. Można go gotować, piec, smażyć. Jest wartościowym dodatkiem do zup i

samodzielną potrawą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz