piątek, 13 grudnia 2013

Mit produktów pełnoziarnistych.

Produkty pełnoziarniste uważane są za zdrowsze niż tradycyjne, białe.

Pełnoziarnisty chleb, pełnoziarnisty makaron czy brązowy ryż są w istocie zdrowsze ponieważ posiadają

więcej składników odżywczych i błonnik. 

Jednak napis „pełnoziarnisty” usypia naszą czujność.

Z punktu widzenia równowagi kwasowo- zasadowej zbożowy produkt pełnoziarnisty nie jest o wiele mniej

zakwaszający niż te tradycyjne.

 Pełnoziarnisty chleb, makaron czy ryż zakwasza tylko odrobinę mniej niż jego tradycyjny odpowiednik,

pozostając cały czas
 produktem zakwaszającym.

Dlatego produkty zbożowe wszelkiego typu,  nawet i pełnoziarniste należy zjadać z dużym umiarkowaniem.

Niestety w obowiązującej piramidzie żywieniowej produkty zbożowe wskazane są jako obowiązkową

podstawę żywienia.

Zamiast kierować się tymi „bezcennymi” schematami, lepiej uważnie słuchać swojego organizmu. 

Nie potrzebujemy wcale olbrzymich ilości pieczywa, makaronu i ryżu przy każdym posiłku i nie jest mądre

czynienie za swoją podstawę odżywiania produktów zakwaszających. 

Podstawą powinny być produkty alkalizujące (jarzyny i owoce), zaś pełnoziarniste produkty zbożowe mogą

służyć nam tylko jako niewielki dodatek.

Jeśli mamy wybór pomiędzy produktem zbożowym pełnoziarnistym a tradycyjnym wybieramy ten

pełnoziarnisty.

Jeśli jednak mamy wybór pomiędzy produktem pełnoziarnistym a porcją świeżych warzyw – wybierzmy

zawsze warzywa.




1 komentarz:

  1. a jesli jesteśmy głodni zawsze wybierzmy to co da się zjeść...

    OdpowiedzUsuń