niedziela, 29 grudnia 2013

Korzyści płynące z picia soków.

Soki odgrywają bardzo ważną rolę w utrzymaniu zdrowej diety, ponieważ ułatwiają spożywanie zalecanych pięciu do ośmiu dziennych porcji owoców i warzyw. Jedna szklanka klarownego, świeżo wyciskanego soku dziennie przyczynia się do usprawnienia funkcjonowania układu odpornościowego, podnosi poziom energii, wzmacnia kości, oczyszcza skórę i obniża ryzyko występowania chorób. W celu uzyskania maksymalnych korzyści warto spożywać wiele różnych soków, przyrządzonych z wykorzystaniem różnych organicznych ziół, owoców i warzyw.
Soki powinny stanowić element dobrze zbilansowanej, bogatej w błonnik, pełnowartościowej diety.

- Łatwe przyswajanie

W całych owocach i warzywach(niekiedy również w napojach zawierających miąższ) niektóre enzymy, substancje fitochemiczne i witaminy A, C oraz E ( a także składniki mineralne, takie jak: żelazo, miedż, potas, sód, jod czy magnez) są uwięzione w nietrawionym błonniku i w związku z tym nie zostają przyswojone przez organizm. Po „uwolnieniu” z celulozowej pulpy są one dostępne dla komórek naszego organizmu po upływie zaledwie 15 minut ( a nie co najmniej godziny, jak w przypadku pozyskiwania składników odżywczych z pożywienia bądź napojów zawierających miąższ). W ten sposób zmniejsza się wydatek energetyczny na trawienie. Organizm może więc bez przeszkód przeprowadzić detoksykację, czyli oczyszczanie- przed lub po wysiłku fizycznym albo w związku z powrotem do zdrowia po chorobie.

- Żródło wody

Nasze komórki składają się głównie z wody, która odgrywa bardzo istotną rolę w ich funkcjonowaniu. Właśnie dlatego każdy z nas powinien wypijać każdego dnia 8 szklanek wody. W przeciwieństwie do kawy, napojów gazowanych czy alkoholu (których metabolizm wymaga podaży wody), surowe soki dostarczają organizmowi wody niezbędnej do uzupełnienia zapasu płynów – a jednocześnie stanowią zródło wszystkich niezbędnych witamin, składników mineralnych, enzymów i substancji fitochemicznych. Poza tym soki przyczyniają się do alkalizacji płynów ustrojowych, co ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i przebiegu procesów metabolicznych.

- Działania oczyszczające

Z uwagi na brak zawartości błonnika surowe soki mają działanie przeczyszczające (lepiej zauważalne w przypadku soków owocowych), przyczyniają się zatem do usuwania z organizmu substancji toksycznych. Proces detoksykacji i oczyszczania układu pokarmowego, w szczególności jelit, pozwala oczyścić umysł i poprawia nastrój. Oczyszczanie usprawnia również procesy metaboliczne, jeśli więc po jego zakończeniu zapewni się organizmowi pełnowartościową dietę, ciało powróci do swojej normalnej wagi.

-Energia do życia

Żywe rośliny są nośnikiem „zielonej siły”, z której ciało również może korzystać, jeśli dostarczymy mu świeżo wyciśnięte soki. Owa „siła życiowa” to naturalna cecha, która zanika w procesie przetwarzania i przechowywania owoców i warzyw.

- Przeciwutleniacze

Zioła, owoce i warzywa zawierają duże ilości przeciwutleniaczy. Substancje te przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, które przyczyniają się do niszczenia i starzenia się komórek, zwiększając ich podatność na procesy nowotworowe.

-Cukry naturalne

Cukry zawarte w owocach i warzywach spożywa się wraz z obfitością witamin, składników mineralnych, enzymów i substancji fitochemicznych, których nie ma w cukrze rafinowanym.
Cukry naturalne dostarczają tyle samo energii, co ciastka, cukierki i napoje gazowane, ale nie wiążą się ze spożyciem substancji chemicznych i tłuszczów. 

- Chlorofil

Występuje wyłącznie w roślinach, a wspiera organizm w wytwarzaniu hemoglobiny, która z kolei usprawnia transport tlenu do komórek.




Fragment książki „Wielka Księga Soków” Pat Crocker

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz