poniedziałek, 2 grudnia 2013

Weganizm a zdrowie.

cz. 3


Dlaczego weganizm?

Równowaga kwasowo- zasadowa


Każdy żywy organizm dąży do zachowania homeostazy, czyli stanu równowagi.

Bez homeostazy nie jesteśmy w stanie prawidłowo funkcjonować.


Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek

kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy

przebieg procesów życiowych.

Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i

zasadowica. W obu przypadkach jest to stan zagrażający życiu, w którym dochodzi do

zaburzeń odczynu pH krwi.

Prawidłowe pH naszej krwi to 7,365 ( w skali 0-14).

Spadki poniżej 6,8 i wzrosty powyżej 7,8 są dla organizmu

zabójcze, ponieważ: białka ulegają denaturacji, przestają działać enzymy komórkowe, ustaje

wymiana gazów oddechowych.

Wszystko to, co zjadamy oddziaływuje na nasz organizm: może go zakwaszać albo alkalizować.

Aby zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu;

80% jadłospisu powinny stanowić produkty zasadotwórcze, a 20% produkty

kwasotwórcze.

Musimy pamiętać że naruszenie równowagi kwasowo-zasadowej na dłuższą metę prowadzi do poważnych

konsekwencji zdrowotnych i wybitnie skraca życie.


Komórki nowotworowe rozwijają się w kwaśnym środowisku, a zdrowe komórki w nim giną.
Homeostaza jest kluczem do długowieczności.

Im bardziej pożywienie różni się od naturalnego, tym większe szanse na zachwianie równowagi organizmu i

wystąpienie zakwaszenia organizmu.


Produkty wysoko kwasotwórcze :

(m.in)
(pH 5.9 do 5.0)

mięso i wędliny
sery żółte
gazowane słodkie napoje
biała mąka pszenna i produkty pochodne
cukier
alkohol
czekolada
kawa
dżemy
herbata czarna
makaron
sól
ryż biały
sztuczne słodziki


średnio kwasotwórcze:

(m.in)
(pH 6.9 do 6.0)

ryby
soki owocowe z cukrem
chleb żytni
płatki zbożowe
owoce morza
wino
jogurty
sery pleśniowe
jajka
majonez
makaron pełnoziarnisty
ryż brązowy


wysoko zasadotwórcze :

(ph 9.0 do 8.1)

(m.in)
cytryny
arbuzy
suszone daktyle
suszone figi
limonki
mango
morele suszone
melony
papaja
pietruszka
winogrona bezpestkowe
rzeżucha
boćwina
szparagi
kiwi
winogrona
marakuja
gruszki
ananas
rodzynki
soki warzywne świeżo wyciskane



średnio zasadotwórcze :

(m.in)
(pH 8.0 do 7.1)

jabłka
morele
awokado
banany
jagody
pomidory
marchew
seler
porzeczki
daktyle
figi
czosnek
agrest
grejfruty
zioła (swieże, zielone)
sałata
nektarynki
brzoskwinie
gruszki
groszek zielony
dynia
szpinak
fasola szparagowa zielona
buraki
brokuły
kapusta
jarmuż
kalarepa
sałata lodowa
pomarańcze
maliny
truskawki
kabaczki
kukurydza
rzepa
ziemniaki

Uwaga!

Nigdy nie oceniaj na podstawie smaku.
Cytryna jest bardzo kwaśna ale alkalizuje.

Cukier jest słodki ale zakwasza.



Klasyczna piramida żywieniowa

W oficjalnej piramidzie żywieniowej górują przetworzone zboża (pieczywo, makarony..) a to co dała nam

ziemia; czyli warzywa i owoce sklasyfikowały się dopiero na drugim miejscu.

Szkoda.

Zaraz potem wskazane są jako niezbędne, zakwaszające  ustrój pokarmy takie jak nabiał, jaja i mięso.

Na samym szczycie piramidy zaś mamy oleje roślinne (nie wiadomo dlaczego?) czyli do okazjonalnego

spożycia.
Kiełków i orzechów brak, zamiast tego jako źródło cennych kwasów Omega-3 ludziom podkłada się

 reklamowaną w TV „wzbogaconą o Omega-3″ margarynę, czyli utwardzany przemysłowo tłuszcz roślinny.

Pomimo dramatycznego stanu zdrowotnego milionów ludzi, które się nie poprawia

schemat ten nadal możemy znaleźć w każdej książce od biologii pod hasłem „zdrowie”.

Kto tak sobie igra z naszym życiem i zdrowiem, propagując obecnie obowiązującą piramidę

pseudożywieniową?

Czy naprawdę chcemy dalej wierzyć tradycyjnym, wciskanym nam na każdym kroku wzorcom,

dokarmiając tylko nienasycony przemysł farmaceutyczny?

Czy może jednak warto pójść po rozum do głowy zanim będzie za późno…

Anna S.

Tak wygląda oficjalna piramida żywieniowa, czyli zakwaszający ustrój obraz nędzy i rozpaczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz