środa, 11 grudnia 2013

Rooibos.

Jest to napój nietypowy, niespokrewniony z tradycyjnymi herbatami. Napar ma

specyficzny, miodowy smak. Wyróżnia się łagodnością i brakiem typowego w

herbatach zielonych lub czarnych posmaku goryczy - nie zawiera garbników,

będących jego przyczyną. Nie zawiera także kofeiny, dlatego może być pity bez

ograniczeń przez dzieci oraz przed snem. Zalecany jest także kobietom w ciąży,

 ponieważ obfituje w żelazo i zapobiega mdłościom. Bogaty jest także

wprzeciwutleniacze, dzięki czemu ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy,

obniża ciśnienie krwi, spowalnia proces starzenia i hamuje produkcję komórek

nowotworowych. Rooibos goi również swędzące rany i może być używany w formie

okładu, a dzięki zawartości kwasów fenolowych korzystnie wpływa na przewód

pokarmowy.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz