czwartek, 9 stycznia 2014

Imbir

Delikatna roślina jednoroczna uprawiana w Azji Południowo- Wschodniej, będąca żródłem jadalnych kłączy.

Właściwości lecznicze:

Działanie:

Przeciwdziałające mdłościom, kojące przy bólach głowy i stawów, przeciwzapalne, pobudzające krążenie, wykrztuśne, przeciwskurczowe, antyseptyczne, napotne, przeciwkrzepliwe, rozszerzające obwodowe naczynia krwionośne, przeciwwymiotne, przeciwutleniające.

Zastosowania:

Korzeń imbiru łagodzi mdłości, w szczególności poranne, zapobiega również wymiotom. Ma działanie oczyszczające i rozgrzewające. Stymuluje przepływ krwi w obrębie układu pokarmowego, dzięki czemu poprawia wchłanianie składników odżywczych. Usprawnia funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego, a jednocześnie chroni wątrobę przed toksynami i zapobiega powstawaniu wrzodów.
Z badań wynika, że przynosi pewną ulgę w przypadku dolegliwości bólowych i obrzęków towarzyszących zapaleniu stawów, a przy tym nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.
Imbir działa też wspomagająco w przypadku problemów z krążeniem oraz potencją, łagodzi mdłości po chemioterapii.

Uwaga:

Imbir może działać drażniąco na błonę śluzową jelit, dlatego należy go przyjmować podczas posiłków lub po nich. Odradza się spożywanie imbiru osobom cierpiącym na choroby nerek.

Dostępność:

Świeży i suszony mielony korzeń imbiru można bez trudu kupić w supermarketach, na rynkach z produktami azjatyckimi i indyjskimi oraz w sklepach ze zdrową żywnością.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz