poniedziałek, 27 stycznia 2014

Przepis na zakwas

Zakwas

1 dzień

pół szklanki mąki żytniej + ½ szklanki letniej wody

Dokładnie mieszamy, przykrywamy folia, zostawiamy w ciepłym miejscu.
Wieczorem porządnie zamieszać  i zostawić do rana
(zakwas powinien mieć konsystencję ciasta naleśnikowego).


2 dzień

Rano robimy dokładnie to samo i odkładamy w ciepłe miejsce.

Wieczorem znów zamieszać.

3 dzień

Jak wyżej.

4 dzień 

Powtarzamy czynność.

Po ok. 3 h zakwas jest gotowy do pieczenia chleba.

Do wypieku potrzeba ok. 100 ml zakwasu.

Resztę wkładamy do lodówki.

Gdy chcemy upiec chleb wyjmujemy zakwas z lodówki i zostawiamy na 2-3 h w ciepłym miejscu. 

Dokarmiamy zakwas;

wystarczą 2 łyżki wody + 3 łyżki mąki (lub ½ szklanki mąki + ½ szklanki wody), czekamy kolejne 3 h.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz