niedziela, 5 stycznia 2014

Chleb (bez mąki, wegański)

Chleb (bez mąki, wegański)

·                     135 g ziaren słonecznika
·                     90 g ziaren siemienia lnianego
·                     65 g migdałów (mogą być też różne suszone owoce)
·                     145 g płatków owsianych
·                     1 łyżeczka soli morskiej
·                     1 łyżka miodu
·                     3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła roślinnego
·                     350 ml letniej wody 





Umieszczamy w większej misce suche składniki: słonecznik, siemię lniane, migdały, płatki owsiane, oraz sól.

Łączymy rozpuszczone masło roślinne/ olej kokosowy z wodą i miodem. 

Przelewamy mokre składniki do suchych, mieszamy całość tak, aby się dobrze połączyły wszystkie składniki. Jeśli masa będzie zbyt gęsta i trudna do mieszania, dodajemy łyżkę lub dwie wody.
Masę przekładamy do formy.

Wyrównujemy powierzchnię masy chlebowej mocno ją dociskając, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na 2 h w temp. pokojowej.



Rozgrzewamy piekarnik do 160 *, wkładamy i pieczemy przez 60 minut. 



·                     Upieczony bochenek wyciągamy z piekarnika, odstawiamy w foremce do całkowitego przestygnięcia.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz