środa, 8 stycznia 2014

Ziemniaki w mundurkach faszerowane szpinakiem.

- 4 duże ziemniaki

-oliwa
-cebula
-czerwona papryka
-10 dag mrożonego szpinaku 
-gałka muszkatołowa
-czosnek
-sól
-pieprz
-garść orzechów włoskich


Ziemniaki dokładnie umyć, zawinąć osobno w posmarowaną olejem folię aluminiową. 


Piec ok. godzinę w 160 *. Z każdego ziemniaka odkroić z boku kawałek (ok. 1/3).

Ze środka wydrążyć miąższ. Miąższ wyjęty ze środka i z odkrojonych kawałków rozgnieść widelcem.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać posiekaną paprykę, chwilę przesmażyć.

Szpinak rozmrozić na patelni, połączyć z rozdrobnionymi orzechami oraz czosnkiem, poddusić na
oliwie.

Ziemniaki dokładnie wymieszać z cebulą, papryką i szpinakiem. Doprawić gałką, solą, pieprzem.

Farsz nałożyć do ziemniaków.

Piec ok. 15 min w 150*.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz