poniedziałek, 20 stycznia 2014

Suszone grzyby

Wartość odżywcza grzybów jest zróżnicowana i zależna od gatunku czy pochodzenia. Zawarte są w nich

witaminy A, C, D, PP i z grupy B, a także 
sole mineralne potasu, fosforu, wapnia, sodu i żelaza. Ponadto,

dzięki dużej zawartoś
ci wody (80-90%) oraz błonnika, przyrządzone z nich potrawy polecane są osobom

walczącym z nadwagą. 


Suszenie grzybów pozwala na ich długotrwałe przechowywanie przy zachowaniu walorów smakowych

grzybów świeżych. W odpowiednich warunkach zachowują zdatność do spożycia nawet przez trzy lata.

Skład i kaloryczność
Skład i kaloryczność niektórych suszonych grzybów. Wartości podane dla próbek 100 g

Rodzaj grzybów
362 kcal
4,20 g
0 mg
0,00 mg
26,80 g
50,60 g
20,30 g
347 kcal
2,00 g
0 mg
0,00 mg
27,40 g
34,30 g
32,00 g
350 kcal
4,40 g
0 mg
0,00 mg
26,90 g
60,00 g
11,70 g
363 kcal
4,10 g
0 mg
0,00 mg
26,80 g
57,80 g
15,90 g
334 kcal
2,80 g
0 mg
0,00 mg
27,00 g
60,40 g
11,20 g
345 kcal
5,00 g
0 mg
0,00 mg
26,30 g
50,90 g
16,10 g
337 kcal
3,00 g
0 mg
0,00 mg
26,40 g
56,40 g
14,10 g
Dzienne zapotrzebowanie
< 300 g
0,00 mg
575 mg
250 g
45,6 g





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz