środa, 1 stycznia 2014

Mycie warzyw i owoców.

Wszystkie owoce,warzywa i zioła( nawet te organiczne) należy myć lub moczyć w chłodnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek (25 ml) spożywczej wody utlenionej lub octu. W ten sposób usuniesz wszelkie zabrudzenia a także bakterie, które mogły się namnożyć podczas transportu lub przygotowania do sprzedaży. Odmaczanie takich warzyw jak szpinak czy por, pozwala ponadto usunąć z warzyw resztki piasku.

Usuwanie pestycydów :

Krok 1- usunięcie szkodliwych bakterii (E. Coli, Listeria, Salmonella, itp.)

Na 1 litr wody dodaj ok. pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.

Woda- odczyn kwaśny

Krok 2- usunięcie pestycydów

Na 1 litr wody dodaj jedną, czubatą łyżeczkę sody kuchennej.

Woda- odczyn alkaliczny

Krok 3- płukanie w czystej wodzie

Opłukujemy warzywa/owoce w czystej wodzie (neutralne ph 7) bieżącej lub w misce.

Woda- odczyn neutralny




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz