czwartek, 16 stycznia 2014

Orzechy

Wszystkie orzechy zawierają duże ilości białka, witaminy E oraz błonnika.

Orzechy charakteryzują się co prawda bardzo wysoką zawartością tłuszczu, lecz są to tłuszcze 

wielonienasycone , które z uwagi na swoje właściwości obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Orzechy zawierają także egzogenne kwasy tłuszczowe , niezbędne do utrzymania zdrowia skóry, włosów, 

gruczołów, błon śluzowych, nerwów i tętnic a dodatkowo zapobiegające rozwojowi chorób układu 

krążenia. Spożywanie orzechów skutkuje powolnym i równomiernym wzrostem poziomu cukru oraz 

insuliny we krwi.

Działanie:

Przeciwnowotworowe, obniżające poziom cholesterolu we krwi, regulujące poziom cukru we krwi.

Uwaga: 

U niektórych osób orzechy mogą wywoływać silne reakcje alergiczne. Ponadto orzeszki ziemne oraz

masło 
orzechowe mogą być skażone rakotwórczą aflotoksyną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz