poniedziałek, 6 stycznia 2014

Substytut mleka.

Alergie na mleko a także inne problemy związane ze spożywaniem produktów mlecznych określanych, jako nietolerancje laktozy są przyczyną wielu dolegliwości bólowych, które trapią znaczną liczbę osób zmuszając je do eliminacji mleka oraz nabiału z diety. 

Mleko sojowe

Mleko sojowe (oraz tofu ) jest powszechnie dostępne w supermarketach oraz w sklepach ze zdrową i alternatywną żywnością, trudno je natomiast przyrządzić samodzielnie w domu. Stosując mleko sojowe oraz tofu, należy zachować pewną ostrożność, ponieważ coraz częściej podnoszone są wątpliwości związane z zastosowaniem genetycznie modyfikowanych bądź wspomaganych chemicznie nasion soi przy produkcji większości komercyjnych produktów sojowych. 

Mleko orzechowe

Z orzechów można uzyskać ciecz o przyjemnej, gęstej konsystencji, która może stanowić dodatek do niektórych sosów i deserów. Do przyrządzania mleka należy używać niesolonych, organicznych migdałów, orzechów pekan, orzechów nerkowca czy orzechów włoskich. 
Nie ma potrzeby obierania ich ze skórki. Orzechy stanowią żródło białka, witaminy E oraz błonnika, ale należy je spożywać  w niewielkich ilościach z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu.
Mleko orzechowe zagęszcza shaki i koktajle w stopniu większym niż mleko sojowe.
Jak łatwo się domyślić, z tego dodatku nie mogą korzystać osoby uczulone na orzechy.

Przygotowanie mleka orzechowego :

W czystym słoiku z pokrywką należy wymieszać orzechy z innymi składnikami wymienionymi poniżej. Warto pamiętać, że przegotowana woda nie powinna wrzeć w momencie dolewania do mleka. Zawartość słoika należy dobrze wytrząść, a następnie schłodzić i rozdrobnić za pomocą blendera lub robota kuchennego. Mleko należy bezzwłocznie zużyć lub wlać z powrotem do słoika i przechowywać w lodówce maksymalnie 2-3 dni.

Migdały:

 1 szklanka (250 ml) drobno posiekanych migdałów, 1 łyżka (15 ml) drobno posiekanych daktyli, 1 łyżka (15 ml) siemienia lnianego, nasiona z 2,5 cm laski wanilli, 2 szklanki (500 ml) świeżo przegotowanej wody.

Orzechy nerkowca:

 1 szklanka (250 ml) drobno posiekanych orzechów nerkowca, 1 łyżka (15 ml) drobno posiekanych alg dulse, 1 łyżka (15 ml) drobno posiekanych rodzynek, nasiona z 2,5 cm laski wanilli, 2 szklanki (500 ml) świeżo przegotowanej wody.

Orzechy pekan:

 1 szklanka (250 ml) drobno posiekanych orzechów pekan, 1 łyżka (15 ml) drobno posiekanych rodzynek, 1 łyżka (15 ml) siemienia lnianego, nasiona z 2,5 cm laski wanilli, 2 szklanki (500 ml) świeżo przegotowanej wody.

Orzechy włoskie: 

1 szklanka (250 ml) drobno posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka (15 ml) drobno posiekanych daktyli, 1 łyżka (15 ml) siemienia lnianego, nasiona z 2,5 cm laski wanilli, 2 szklanki (500 ml) świeżo przegotowanej wody.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz