środa, 1 stycznia 2014

Warzywa o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających.

ORAC (od ang. oxygen radical absorbance capacity, czyli zdolność absorcji wolnych rodników tlenowych) to miernik właściwości przeciwutleniających owoców i warzyw. Przeciętny ekwiwalent pięciu zróżnicowanych porcji warzyw i owoców spożywanych w ciągu dnia wynosi 1670 jednostek ORAC. Spożywanie soków czy przecierów z owoców i warzyw znanych z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy ( o wysokim wskaźniku ORAC) pozwala znacząco zwiększyć poziom ochrony przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników.


Warzywo                                                      Ilość                                                  Wartość ORAC

Czerwona fasola                                        ½ szklanki (125 ml)                                 13 727

Czerwona fasola Kidney                            ½ szklanki (125 ml)                                 13 259

Fasola Pinto                                               ½ szklanki (125 ml)                                 11 864

Serca karczochów                                      1 szklanka (250 ml) gotowane                 7 904

Ziemniak Russet                                          1 sztuka, gotowany                                   4 649

Czarna fasola                                               ½ szklanki (125 ml)                                 4 181

Jarmuż                                                         1 szklanka (250 ml)                                 2 540


* Żródło: Dane USDA dotyczące żywności o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.     



            

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz